L’aigua forma part de les nostres vides d’ençà que naixem. Ja al ventre de la mare estem envoltats de líquid, naixem humits i el nostre cos és 70% aigua. Per què ens ha de fer por, llavors, ficar-nos en una piscina si aquesta matèria forma part del nostre cos durant tota la vida?


 

Per què el meu nadó té por a l’aigua?

Els nens neixen amb por o es crea? Caldria preguntar-se quin és el motiu de la por a l’aigua. Moltes vegades no som conscients de les coses que poden ser significatives a l’hora que un nen s’enemisti amb el mitjà aquàtic: una temperatura molt calenta en la banyera, un sabó que pica als ulls, una reacció brusca dins l’aigua…

Molts pares pateixen quan els seus fills comencen a fer activitats aquàtiques. Consideren que és perillós? que poden passar-ho malament? moltes vegades aquestes pors són traslladades per l’entorn del nen, sense adonar-nos. Però la veritat és que els nadons neixen amb una increïble facilitat per adaptar-se a l’aigua: posseeixen reflexos reviviscents del ventre de la mare, com ara el reflex d’apnea que es manté en els primers mesos de vida i que permet al nadó mamar sense problemes, tancant la glotis.

Per tant, els nadons poden començar a anar a la piscina en el moment que els progenitors i els pediatres considerin. Hem de tenir en compte, abans de començar:

● L’espai ha d’estar adaptat pel que fa a la profunditat, no perquè els nadons estiguin còmodes, sinó perquè els pares puguin estar amb tranquil·litat i ho puguin transmetre als seus fills.

● La temperatura ha de ser la correcta, al voltant dels 33º en els més petits.

● L’edat: a partir dels 4 mesos, etapa en què la participació del nadó comença a veure’s. És recomanable, però, fer-los gaudir de l’aigua des de ben petits a la banyera, a la platja….

El contacte segur per part dels pares, la lectura corporal que s’ha de fer per veure com està el nadó, calcular el temps de comoditat del bany, notar com l’aigua és un element amic… són alguns dels aspectes que s’han de cuidar des del principi.

Per què el meu nadó hauria d’iniciar-se a l’aigua?

Per començar, no podem parlar de nadons que aprenen a nedar. El seu cos és tan petit que encara no és capaç de nedar (tenir autonomia), però si pots adaptar-lo al medi i evitar que tingui por d’una piscina o del mar. A més, l’aigua ofereix nombrosos beneficis per millorar el seu creixement i benestar:

● L’estimulació de l’aparell locomotor: l’aigua afavoreix els moviments del nadó, el seu cos no pesa i és capaç de realitzar amb tota llibertat moviments que fora de l’aigua no pot fer per no tenir encara el to muscular que necessita. El nen comença a fer moviments amb les cames i amb el tronc que ajuden a enfortir els grup musculars que després l’ajudaran en les primeres exigències necessàries per desenvolupar-se en el medi terrestre, gatejar o ser capaç d’aguantar-se asseguts. Seran les primeres passes per poder caminar posteriorment.

● El descobriment d’un món nou que l’envolta: el terra no ho és tot!, per primera vegada toca textures noves, descobreix què és estar humit i sec, i aprèn què és la temperatura i com canvia, la termoregulació del cos, tant necessària per ser capaç de contrarestar els canvis de temperatura.

● El vincle emocional: estableix un fort vincle amb els pares, l’aigua comparteix una part molt important, del vincle emocional, hi ha contacte pell amb pell, hi ha contacte directe, emocions que se senten…

● L’estimulació social: a la piscina coneix altres nadons d’edats similars. Té el seu primer contacte amb altres persones que no són de la família o del cercle més proper. El creixement de les relacions socials, tant importants en les nostres vides, prenen rellevància en aquest entorn, on sóc capaç de compartir, imitar, relacionar…

piscina nens wetness

L’autonomia completa a la piscina és un dels grans objectius: amb un bon treball d’estimulació prematura és pot assolir a partir dels 2-3 anys. El nen iniciarà el desplaçament amb orientació als estils de natació durant 4 o 5 anys: la base, la confiança i el treball coordinat entre famílies i professionals aquàtics!

Recorda que el programa Wet Baby de Wetness et pot ajudar a introduir el teu nadó al medi aquàtic. Les sessions s’imparteixen amb nens a partir de 4-6 mesos amb l’objectiu d’aconseguir l’adaptació al medi a través d’experimentacions i exercicis que li permetin un bagatge de vivències motrius, físiques, psíquiques i socials, a més de passar-s’ho d’allò més bé en un entorn nou i divertit per a ells.

 

Font:

Lydia Pena (2004). Manual de actividades acuáticas en la primera infancia. Editorial Paidós.

 

 

Written by: Wetness

You may also like these posts
Saps tot el que pots fer perquè el teu fill gaudeixi de l’aigua?Els nens també poden gaudir de nedar en aigües obertes

Deixa una resposta:

(optional field)

Cap comentari encara.