Just ens trobem en l’època de l’any en què arranquem la rutina, tornem de l’estiu, iniciem l’ escola… i, com no, comencem totes les activitats extraescolars. Entre el top ten d’aquestes activitats es troba la piscina. I aquí comencen els dubtes.

Sovint, com a professional i amant de les activitats aquàtiques, els amics i familiars em pregunten: “on apunto al meu nen?” “he apuntat a la meva filla a piscina… ara què?” o “el meu nen té fòbia a l’ aigua però ja ha començat natació a l’escola… l’obligo a anar?”

Jo sempre contesto el mateix: “és un nen, que s’ ho passi bé! Tu com vas aprendre a nedar i quins records tens?” Aquí comença el debat…

Els inicis

Si recordem les nostres primeres experiències en el medi aquàtic, algunes persones en tenen records positius, però molts expliquem (jo també m’incloc) que va ser horrible, que ens van tirar i ens rescataven amb aquell pal “caçapapallones”, que ens donaven aquell suro lleig i ens deien “pica de peus” fins a arribar exhaurits a la vorera, que ens posaven aquells casquets de bany que les nostres mares impregnaven en pólvores de talc… en definitiva, experiències gens positives que ens marcaven directament o indirectament les següents etapes.

natación bebes wetness

Pregunteu-vos quants de vosaltres, en el vostre entorn més proper (pares, avis, amics…) veu tenir por a l’aigua en aquell primer moment. El camí per arribar a l’objectiu no importava, l’objectiu bàsic era la supervivència en el medi i, per tant, a la piscina tot s’hi valia.

Simplement ens hem de fixar en l’evolució del sistema educatiu i en la forma d’ensenyar. De la letra con sangre entra o aprendre de memòria per repetició, el sistema educatiu va agafar fa temps, per sort, altres camins. Actualment, veurem a nens i nenes experimentant, escollint els seus propis itineraris educatius, fent treballs de recerca, participant en l’aprenentatge. L’ ensenyament a l’aula ha evolucionat i molt… i l’ensenyament en el medi aquàtic continua igual? A la piscina no tot s’ hi val.

Principis o punts claus

Hi ha 4 punts claus amb els quals sabràs si has triat bé la piscina i que també et serviran per quan vagis amb els teus fills a la platja:

1. Respecteu l’evolució del nen/a: cada nen va al seu ritme!

2. Respecteu la voluntat del nen/a: no forçeu-lo mai a l’aigua. Les vivències han de ser positives.

3. Compromís amb la pràctica: Heu de crear l’hàbit de l’activitat física. Heu d’aconseguir que el nen s’adoni del benefici que té l’activitat per a ell i construir una rutina d’exercici.

4. Bona base d’aprenentatge: serà fonamental per als aprenentatges posteriors. Així que aneu pas a pas, sense presses, sobretot en etapes inicials.

Si els tenim clars, ja ens podem llançar a la piscina!

En el Wetness academy tots aquests punts ja estan consolidats. Ens avalen més de 30 anys d’experiència en el sector, apostant i sent pioners des dels inicis pel treball de les activitats aquàtiques amb una metodologia educativa.

Carles Martínez
/director de PMSitges/

 

Written by: Wetness

Deixa una resposta:

(optional field)

Cap comentari encara.